Terapiile fizice si ocupationale completeaza tratamentul cu celule stem

Terapiile fizice si ocupationale completeaza tratamentul cu celule stem

Terapia fizica (PT), cunoscuta ca fizioterapia, este practica medicala de reabilitare a pacientilor cu probleme musculo-scheletice, de restabilire a mobilitatii si functionalitatii si de reducere a durerii. Terapia Ocupationala (OT) este o interventie care incearca sa-i ajute pe pacienti sa-si recupereze abilitatile necesare pentru activitatile zilnice, terapeutii ocupationali, care lucreaza in colaborare cu pacientii si familiile acestora, improvizeaza sarcinile de zi cu zi, modifica mediul zilnic si ofera sprijin.

Studiile recente arata ca PT si OT joaca un rol crucial in regenerarea musculara, mentinand in acelasi timp sanatatea generala a corpului inainte, in timpul si dupa tratamentul cu celule stem. Studiile raportate se concentreaza asupra celulelor stem hematopoietice, endoteliale si mezenchimale, deoarece acestea poseda o capacitate foarte mare de diferentiere.

Tratamentul imunosupresiv si statul prelungit in pat, in timpul tratamentelor cu celule stem, cauzeaza adesea pierderi profunde atat pentru functionarea fizica, cat si pentru bunastarea psihologica a pacientilor. Pierderile fizice se refera la atrofia musculara, ataxia, hipoxia si pierderea puterii musculare, in timp ce pierderile psihologice sunt asociate cu o calitate scazuta a vietii (QoL). Interventiile PT cauta sa recupereze, sa restabileasca sau sa dezvolte masa musculara, miscarea musculara si puterea musculara. Interventiile legate de OT vizeaza anularea efectelor psihologice adverse ale tratamentului asupra calitatii pacientului.

Cercetari privind beneficiile terapiilor fizice si ocupationale

In 1978, Barret si echipa au observat ca exercitiul fizic intensiv a crescut de patru ori cantitatea de celule hematopoietice stem / progenitoare (HSPC) in unitatile care formeaza colonii din sangele periferic (CFUs). Acest studiu a sugerat ca exercitiul a fost integrat in succesul transplantului de celule stem cat si mobilizarea HSPC. Rezultatele similare au fost obtinute de la clinica noastra in care numarul de celule stem la pacienti s-a imbunatatit considerabil in 2 saptamani prin PT si OT.

Exercitiul acut mareste prezenta celulelor progenitoare endoteliale (EPC), reducand astfel riscul bolilor cardiovasculare. Un studiu efectuat de Ashara si colegii in 1979 a dus la descoperirea populatiilor celulare cu capacitate angiogenica (CAC). CAC sunt celule care au capacitatea de a se dezvolta in celule noi dupa transplant. In timp ce CAC-urile de la pacienti pot fi disfunctionale, exercitiile acute cresc foarte mult capacitatea lor de angiogeneza si circulatie.

Activitatea fizica acuta s-a dovedit a restabili capacitatea MSC de a se diferentia in trasaturile unui osteoblaste care au dus la formarea osoasa la sobolanii osteopenici. Aceasta noua formare este detectata prin exprimarea fosfatazei alcaline (ALP) si a nodulilor mineralizati. Un studiu efectuat asupra sobolanilor dupa 5 saptamani de exercitii fizice progresive de alergare arata ca poate creste rata formarii osoase si reduce maduva si suprima adipogeneza MSC.

Exercitiile acute care tintesc mai multi muschi duc adesea la modelarea celulara; distrugerea si regenerarea unui tesut care provoaca o modificare a structurii sale. Celula de satelit Pax7 + care este in stare de repaus este responsabila de regenerare dupa ranire. In urma exercitiilor de antrenament de forta, cantitatea de celule satelit Pax7 + este crescuta in muschii scheletici ai pacientului. Exista, de asemenea, o crestere determinata a dimensiunea fibrei musculare dupa exercitiu.

Terapii fizice si ocupationale in tratamentul cu celule stem

In ceea ce priveste efectul celulelor stem, precum si terapiile fizice si ocupationale, iata cateva dintre lucrurile pe care medicii nostri din Bangkok le-au remarcat:

“Pentru bolile cronice, nu vedem progresul la fel de rapid ca si fara PT si OT, ca si in cazul celulelor stem. Mai ales pentru pacientii cu Ataxie.”

“Putem vedea efectul celulelor stem atunci cand pacientii nostri imbunatatesc semnificativ cu ajutorul PT si OT pe parcursul a doua saptamani”

“Vedem ca pacientii cu boli cronice au mai multa energie pentru exercitii fizice in timpul pachetului de tratament cu celule stem”

Daca doriti sa discutati cu noi despre optiunile dumneavoastra de tratament, va rugam sa ne contactati si unul dintre reprezentantii nostri va vor contacta cat mai curand posibil.

 

H/T: Research Gate