Luna de constientizare a ficatului 2017

Luna de constientizare a ficatului 2017

Luna de constientizare a ficatului este o luna dedicata reafirmarii importantei ficatului in fiintele umane. Publicului ii este facut cunoscut diferite privinte despre ficat.

Aceste preocupari includ: rolul ficatului, complicatiile legate de ficat sau orice recente descoperiri despre ficat.

In Statele Unite ale Americii, luna Octombrie este dedicata cunoasterii ficatului. Va vom lamuri cu privire la faptele importante despre ficat care va vor ajuta.

Intelegerea ficatului

Stiati ca ficatul este cel de-al doilea cel mai mare organ din organism? Marimea normala a mediei ficatului este cuprinsa intre 13 cm si 16 cm, evaluata pe ultrasunete sau pe o tomografie computerizata (CT). Ficatul este situat in partea dreapta sus a abdomenului. Rolul principal al ficatului este responsabilitatea sa de a transforma alimentele si bauturile pe care le consumam in energie si nutrienti esentiali pentru functionarea normala a corpului.

Alte functii importante pe care le prezinta ficatul includ detoxifierea medicamentelor si a toxinelor, depozitarea carbohidratilor, fabricarea proteinelor plasmatice si formarea sucului de bila (necesar pentru metabolismul grasimilor).

Cauzele Cirozei Hepatice si simptome

Ciroza hepatica este o boala comuna asociata cu ficatul. Ciroza hepatica este o complicatie prin care celulele normale ale ficatului sunt inlocuite cu tesut cicatricic. Una dintre cele mai frecvente cauze ale acestei afectiuni legate de consumul de alcool, desi exista multe alte cauze. Simptomele afectiunii includ pierderea poftei de mancare (anorexie), pierderea in greutate, oboseala, greata si balonarea stomacului. In cazul unor astfel de simptome, va sfatuim sa vizitati medicul sau centrul medical din apropiere pentru a va diagnostica aceasta afectiune fatala. Hepatita (inflamatia organelor hepatice) prezinta dureri abdominale, pierderea poftei de mancare, dureri articulare, urina intunecata, febra, greata si varsaturi, slabiciune si oboseala, hepatita din cauza infectiilor virale Virusi de diferite tipuri, inclusiv A, B, C, D, E si G provoaca hepatita.

Conditiile ficatului sunt tacute, adica se dezvolta lent si se pot simti semne si simptome de mult timp fara a fi observate. Apoi, suntem sfatuiti sa fiti atenti si sa faceti consultatii medicale frecvent. Conditiile sunt testate prin teste histologice efectuate in centrele medicale. Stilul de viata, cum ar fi alcoolismul, ar trebui descurajat. Persoanele fizice pentru a evita ciroza hepatica ar trebui sa modereze consumul de alcool. O dieta sanatoasa echilibrata este incurajata in evitarea conditiilor hepatice. Alimentele bogate in grasimi trebuie evitate pentru a evita bolile hepatice grase. Hidratarea trebuie sa fie imbratisata deoarece apa joaca un rol important in asistarea functiilor hepatice.

Statisticile privind prevalenta bolii hepatice sunt alarmante in majoritatea natiunilor. In SUA, de exemplu, peste 30 de milioane de persoane au boala hepatica. Situatiile hepatice care sunt in crestere includ boala hepatica grasa, hepatita C si cancerul hepatic. Aproximativ 4 milioane de americani au hepatita C, un milion infectati cu hepatita B si aproximativ 25% au boala hepatica grasa.