Boala Alzheimer – ati putea sa o recunoasteti?

Boala Alzheimer - ati putea sa o recunoasteti?

Daca cineva pe care-l cunosti are Alzheimer, ai putea sa-ti dai seama?

Alzheimer este un tip de dementa care cauzeaza probleme cu memoria, gandirea si comportamentul. Simptomele se dezvolta de obicei incet si se inrautatesc in timp, devenind suficient de severe pentru a interfera cu sarcinile de zi cu zi.

Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa, un termen general pentru pierderea memoriei si alte abilitati cognitive suficient de grave pentru a interfera cu viata de zi cu zi. Boala Alzheimer reprezinta 60-80% din cazuri de dementa.

Semne tipice ale bolii Alzheimer

De mult timp, pierderea memoriei si declinul cognitiv s-au considerat a fi semne timpurii ca o persoana a dezvoltat Alzheimer. Unele dintre celelalte semne sunt:

  • Dificultate in indeplinirea sarcinilor familiare
  • Confuzie despre timp si loc
  • Probleme cu limba
  • Scaderea judecatii
  • Probleme legate de uitarea lucrurilor
Alzheimer's Infographic

Alzheimer’s is a condition that causes problems with memory, thinking and behaviour – it is the most common form of Dementia.

Un studiu recent efectuat a constatat ca un semn chiar mai devreme ar putea fi declinul nivelului de glucoza din creier.

Chiar mult mai remarcabil este faptul ca aceasta echipa considera ca au descoperit o modalitate de a opri scaderea acestor niveluri de glucoza. Acest studiu explica faptul ca aceasta descoperire ar putea preveni dezvoltarea bolii Alzheimer

Cercetarea Alzheimer

Un studiu publicat online in revista Translational Psychiatry a demonstrat in mod credibil ca nivelurile scazute de glucoza din creier reprezinta o cauza directa a insuficientei cognitive asociate cu boala. Acest lucru poate explica de ce diabetul este un factor de risc cunoscut pentru dementa, care sufera de aceasta, experimenteaza o afectiune in care glucoza nu poate intra in celulele creierului.

Cercetatorul Dr. Domenico Praticò spune intr-o declaratie: Constatarile sunt foarte interesante si ca exista acum multe dovezi care sugereaza ca p38 este implicat in dezvoltarea bolii Alzheimer.

Potrivit studiului, o proteina cunoscuta sub numele de p38 poate fi capabila sa previna aparitia acestei deprivari.

Aceasta proteina este o posibila crestere candidata a unui medicament pentru a preveni declansarea declinului cognitiv cauzat de nivelurile scazute de glucoza. P38 este in mod natural facut in organism ca un raspuns la deprivarea glucozei.

Pentru a testa aceasta teorie, o echipa de cercetatori au folosit soareci ca si un specimen. Echipa de cercetatori a privat intentionat, creierul soarecilor, de glucoza pentru a observa rezultatul. Au folosit doua seturi de soareci, un set a fost in mod intentionat lipsa glucozei in creier. Acesti soareci au prezentat semne de declin pentru a sugera ca, de fapt, caile de comunicare neuronala din creierul lor s-au descompus. Soarecii lipsiti de glucoza au evoluat mult mai rau decat celalalt set de soareci care au fost controlati, prin testele de memorie, in labirint. Acesti soareci, de asemenea, au aratat niveluri ridicate de fosforilat si cantitati crescute de celule moarte in creier, alte doua indicatii bine cunoscute ale debutului Alzheimer.

Cercetarea viitoare va investiga in continuare rolul p38 in tulburarile de memorie.

Oamenii de stiinta din intreaga lume fac cercetari in scopul gasirii unei solutii care va face Alzheimer o boala a trecutului.

Au existat o serie de descoperiri in acest efort. Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea Flinders din Adelaide Australia, in parteneriat cu o echipa de cercetare de la Institutul de Medicina Moleculara, si de la Universitatea din California, Irvine si-au lansat eforturile de a crea un medicament care ar putea preveni acumularea proteinelor cerebrale, principala caracteristica a bolii.

Conform acestei cercetari, aceste descoperiri ar putea duce la un vaccin impotriva bolii Alzheimer in doar cinci ani.